Altijd gratis toegankelijk

Voor de tweede zaterdag in september staan twee dingen vast: Het is de Nationale Open Monumentendag en Muziek Monumentaal. Deze evenementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Verbindingen maken en zoeken tussen muziek en monumenten en andersom. Dat is het doel van Muziek Monumentaal. Muziek zorgt voor kleur en sfeer in en rond monumenten. Ze krijgen een meerwaarde als ze gevuld worden met muziek. Wereldmuziek door professionals, op bijzondere plekken, en altijd gratis toegankelijk. Dat zijn de uitgangspunten en die staan ook voor deze editie weer kaarsrecht overeind.

Dankzij subsidies en bijdragen van vele sponsors, lukt het ons elk jaar weer om een bijzonder programma aan te bieden, ook in 2016!

Dit jaar voor het eerst ook een verbinding met poëzie. Tijdens het concert Tour Classique, in de sfeervolle Evangelisch-Lutherse Kerk in Zierikzee, presenteert de Poëziekamer Schouwen-Duiveland een verrassend boekje met gedichten over Zierikzeese monumenten. Kan het monumentaler?

Samen met het Stadhuismuseum organiseren wij weer een ‘Tour des Monuments’. Met een gids langs drie beeldbepalende monumenten en in elk monument een kort concert.

Bijzonder!

Vrijdag 8 september

Openingsconcerten Klezz en Zilt

20.00-22.00 uur, NH Kerk, Burgh

 

In Klezz, het klarinet­ensemble uit Zierikzee, zijn bijna alle soorten klarinetten vertegenwoordigd, van de kleinste (es-­klarinet) tot de grootste (contrabas-klarinet). Samen laten zij een gevarieerd repertoire horen, van klassiek tot jazz, maar ook pop en uiteraard klezmer.

 

Het gemengde koor Zilt uit Burgh bestaat uit ongeveer 40 leden afkomstig uit Burgh-­Haamstede en omliggende dorpen. Het repertoire omvat musicalliederen, moderne en lichte muziek en Nederlandstalige populaire liedjes.

Zaterdag 9 september

Tour Classique met Duo Licarbe

11.00-11.45 uur, Slot Haamstede, Haamstede;

12.30-13.15 uur, Nicolaaskerk, Brouwers­haven;

14.30-15.15 uur, Lutherse Kerk, Zierikzee

 

Duo Licarbe, bestaande uit Lisette Emmink (sopraan) en Carla Bos (harp), maakt een muzikale tour over Schouwen-Duiveland. Duo Licarbe brengt een selectie uit een breed repertoire van klassieke liederen en volksmuziek uit allerlei landen en tijdvakken.

Exclusief: Tour des Monuments

12.30-13.00, 13.30-14.00, 14.30-15.00 uur, De Aveling, Burgerweeshuis en ‘s Landskamer

 

In samenwerking met het Stadhuismuseum organiseert Muziek Monumentaal zaterdag 9 september een muzikale ontdekkingstocht langs drie bijzondere Zierikzeese monumenten, waarvan er twee op deze dag alleen toegankelijk zijn voor deelnemers aan deze ‘tour’!

 

De Tour des Monuments werkt als volgt:

• Vooraf aanmelden bij de balie van het Stadhuismuseum (Zierikzee):  0111 – 454464 of info@stadhuismuseum.nl o.v.v. ‘deelname Tour des Monuments’. Dit kan vanaf dinsdag 5 september 11.00 uur tot zaterdag 9 september 12.00 uur. Maximaal aantal deelnemers per groep: 30 personen (vol=vol!).

• Zaterdag 9 september vanaf 12.00 uur bij het Stadhuis­museum: ophalen deelnemers­bewijs en indeling in drie groepen.

• Elke groep krijgt een gids toegewezen die uitleg geeft en de groep begeleidt naar de drie locaties.

• Locatiebezoeken starten om 12.30, 13.30 en 14.30 uur.

• Bij elke locatie geeft de gids kort uitleg over de geschiedenis en bijzonderheden van het monument.

• Aansluitend is er in elke locatie een muzikaal optreden van ca.
30 min.

 

In De Aveling, stadspaleis aan de Oude Haven, treedt het duo
Amuse-Oreille op: klassieke muziek, fijnzinnig tokkelspel, emotie en expressie door Martine Sikkenk (diverse mandolines) en Nelleke ter Berg (gitaar en theorbe).

 

In ’s Landskamer, sfeervol monument met stadstuin, is er een optreden van Saffron Sun: een enthousiaste groep rasmuzikanten. Wereldmuziek in de ware zin van het woord!

 

Burger Weeshuis, fraai en authentiek monumentenpand, is het decor van het duo Merel Merula bestaande uit Serena Jansen (zang) en Regina Albanez (theorbe en barokgitaar). Zij brengen een gevarieerd programma van (barok)muziek uit de 17e eeuw en volksliederen.

Overige programma

 

Vanaf 11.00 uur zijn er optredens op Plein Montmaertre, Kraanplein, Havenplein, Schuithaven en de Nieuwe Haven.

Stichting Muziek Monumentaal

Daan van der Wekken, Karin Peute, Susan de Bil en Jaap van Dijke