NATIONALE OPEN MONUMENTENDAG

Gratis openstelling monumenten

Open Monumentendag is een van de grootste nationale culturele evenementen. Gratis openstelling van monumenten aan een breed publiek staat daarbij centraal. Doel is om de publieke belangstelling voor monumenten én het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten.

Liefst 80 procent van alle gemeenten doet mee aan Open Monumentendag, dat in 1987 in Nederland werd geïntroduceerd. Open Monumentendag wordt ‘aangekleed’ met tal van nevenactiviteiten, zoals tentoonstellingen, fietsroutes, rondleidingen, wandelingen, ... en muziekvoorstellingen.

Thema 2017: Boeren, burgers en buitenlui

Voor Open Monumentendag 2017 is als thema gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Het was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats.

Het thema wijst op hun onderlinge relaties. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

Stichting Muziek Monumentaal

Daan van der Wekken, Karin Peute, Susan de Bil en Jaap van Dijke